Straaaaaszznie zdrowe przekąski? Oto przepisy!

fot. fotolia

DYNIOWE SMOOTHIE

szklanka mleka waniliowego
pół szklanki zblendowanej upieczonej dyni
sok z połówki pomarańczy
szczypta cynamonu i kardamonu
ok. 4 świeżych daktyli
łyżeczka syropu klonowego

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą w pojemniku blendera. Smoothie podawaj ozdobione owocami, w szklanym słoiczku.

BANANOWE DUSZKI

kilka średnio dojrzałych bananów
miód
wiórki kokosowe
3 łyżki kakao + 3 łyżki oleju kokosowego

Banany przekrój na połowę i lekko schłodź w zamrażalniku. Następnie obtocz w miodzie i wiórkach kokosowych. Olej kokosowy zmieszaj z kakao, tworząc pyszną polewę. Idealnie nada się ona do narysowania strasznych min na bananach. Aby duszki stały, nadziej je na patyczki do szaszłyków.

KALAFIOROWE PAJĄCZKI

mały kalafior
100 ml kaszy kukurydzianej
50 ml sezamu
50 ml bułki tartej 
50 ml oleju
szczypta startego imbiru
szczypta suszonej papryki
garść posiekanej kolendry
olej do smażenia

 pół czerwonej papryki, pół świeżego ogórka
Kalafiora podziel na różyczki i gotuj aż będzie miękki. Następnie rozgnieć go i dodaj pozostałe składniki. Z uzyskanej masy lep małe kuleczki, które można już smażyć na rozgrzanym oleju. Do ozdoby użyj papryki i ogórka, z których zrobisz nóżki pająka, na oczy doskonale sprawdzi się marchewka lub pietruszka.

DYNIO-MANDARYNKI


kilkanaście mandarynek
seler naciowy

obierz mandarynki ze skórki a w środek włóż kawałek selera naciowego, tak by przypominał dynię z ogonkiem.