Dieta zdrowa dla zębów? Te produkty działają cuda.

Okres świąteczny a następnie majówka pełna grillowanych mięs i gazowanych napojów, to trudny czas nie tylko dla naszych żołądków, ale również dla zębów. Mocna kawa, alkohol, fastfoody sprawiają, że nasze uśmiechy, zostają narażone na dużą próbę. Co zatem zrobić, aby pierwsze wiosenno-letnie szaleństwa, nie zakończyły się nagłą wizytą u dentysty?

Po pierwsze OWOCE!

Wiosna i lato to czas, kiedy pojawia się coraz więcej owoców, warto wdrożyć je do naszej codziennej diety i zastąpić nimi niezdrowe słodkie przekąski. To nie tylko niezliczona skarbnica witamin budujących nasze kości. Jabłka pobudzają produkcję śliny, która wypłukuje usta a dodatkowo chroni przed działaniem cukrów i kwasów. Wybierając owoce warto pamiętać także o kilku zasadach: * trzeba pamiętać, że niektóre owoce jak banany czy czereśnie, poza zdrowotnymi walorami, posiadają także dużo cukru * owoce najlepiej zjeść od razu, unikać podjadania przez cały dzień * jeśli wybierasz soki owocowe, pij przez słomkę, aby zmniejszyć kontakt z zębami * jeśli owoce zawierają pestki, użyj nici dentystycznej do oczyszczenia zębów * po zjedzeniu owoców poczekaj 30 minut zanim umyjesz zęby (unikniesz narażenia na demineralizację szkliwa)

Po drugie WARZYWA

Podobnie jak przy owocach, warzywa to skarb dla zębów. Szczególnie twarde jak: marchewka, kalarepa, rzodkiewka, czy seler to naturalne oczyszczacze płytki nazębnej z osadów. Do tego doskonale chronią przed próchnicą i masują nasze dziąsła. Nad owocami mają przewagę, ponieważ nie narażają zębów na szkodliwe działanie cukrów i kwasów.

Po trzecie RYBY

Ryby to bogate źródło składników budujących zęby jak wapń, witamina D czy fosfor. Co ciekawe, najwięcej wapnia jest w szkielecie, dlatego szprotki czy tuńczyka najwartościowiej zjadać z ośćmi.

Po czwarte NABIAŁ

Podobnie jak w przypadku ryb, przetwory mleczne to ogromne źródło wapnia. Niedobór tego składnika w zębach powoduje ich zdemineralizowanie, a co za tym idzie próchnicę i łamliwość. Wybierając jogurty, należy wybierać te bez cukru i sztucznych słodzików. Największym źródłem wapnia są żółte sery, niestety skutkiem ubocznym jest ich duża kaloryczność.

Po piąte WODA i ZIELONA HERBATA

Woda jest zdecydowanie najzdrowszym napojem i powinniśmy jej dostarczać odpowiednio do potrzeb naszego organizmu. Japońscy naukowcy równie mocno przekonują także do zielonej herbaty, która wg nich zawierają dobroczynne polifenolowe związki, hamujące rozwój bakterii w jamie ustnej. Podobno w zielonej herbacie tkwi sekret długowieczności Japończyków, pewne jest natomiast, że dostarcza ona dużą zawartość fluoru, wzmacnia szkliwo i chroni zęby.